Filtrowanie mgły tłuszczowej

Dbałość o dostarczanie czystego powietrza do lokali o różnym przeznaczeniu stało się obecnie normą. W przypadku budynków użyteczności publicznej kwestia jakości powietrza jest ustalona zapisami urzędowymi i jest różna zgodnie z przeznaczeniem budynku. Sprawne działanie wszelkich instalacji wentylacyjnych, nawiewowych oraz urządzeń odciągowych i wentylacyjnych zapewniają różnorodne filtry powietrza. Od właściwego ich doboru zależy jakość powietrza, którym oddychamy oraz żywotność układów napędowych instalacji. Podstawowymi rodzajami najczęściej używanych filtrów są filtry kasetowe, kieszeniowe, kompaktowe i tłuszczowe.

Oczyszczanie powietrza z cząstek tłuszczu

dobre filtry tłuszczoweSkuteczne usuwanie szkodliwych cząstek tłuszczu zawartych w powietrzu zapewniają dobre filtry tłuszczowe, których dobór zależy od stopnia natężenia powstawania mgły tłuszczowej. Każdy posiadacz okapu kuchennego powinien wiedzieć, że podstawowym jego elementem jest filtr tłuszczowy. Współczesne filtry tłuszczowe do okapów kuchennych są wykonane z kilku warstw siatek aluminiowych. Są to płaskie filtry o skuteczności tym wyższej im większa jest liczba warstw aluminium. Największą zaletą tego typu filtrów jest ich ogromna żywotność i możliwość przywracania do użytku poprzez zwykłe mycie wodą z detergentem. Istnieją na rynku również starsze wersje filtrów tłuszczowych gdzie medium filtracyjnym jest specjalny papier lub włóknina. Są to filtry wymagające bardzo częstej wymiany materiału filtrującego. Bardzo dobrym rozwiązaniem na konstrukcję skutecznego filtra tłuszczowego jest użycie zaprasowanego drutu stalowego. Medium filtracyjne filtrów tłuszczowych osadzane jest w ramkach ze stali nierdzewnej, co umożliwia szybki i sprawny montaż. Producenci chcąc zwiększyć skuteczność filtrów pracują nad wprowadzaniem do jego budowy dodatkowych materiałów filtrujących. Dobrym przykładem jest dodawanie węgla aktywowanego, który pochłania nieprzyjemne zapachy. Jest to bardzo przydatne rozwiązanie gdy powietrze jest filtrowane w obiegu zamkniętym.

Filtry tłuszczowe mają ogromne zastosowanie w kuchniach zakładów gastronomicznych gdzie wydzielanie mgły tłuszczowej jest bardzo duże. Ten rodzaj filtra bardzo często spotkamy również w zakładach przemysłowych różnych branż gdzie występuje duża emisja oparów. Filtry tłuszczowe można stosować jako filtry oczyszczania wstępnego oraz wyższych klas filtrowania. Oferta producentów tego rodzaju filtrów dostępna jest na stronach internetowych gdzie można się zapoznać z pełnym zakresem zastosowań i modeli.

Filtrowanie mgły tłuszczowej
Przewiń do góry