Jakie właściwości zdrowotne posiada konfitura z borówki?

Zalety zdrowotne borówek nie są aż tak szeroko znane, mimo tego, że jest to jeden z najpopularniejszych owoców letnich. Pyszne przetwory, jak na przykład naturalna konfitura z borówek amerykańskich to świetny wybór jako dodatek do pieczywa, słodkich wypieków czy deserów. Jest to jedna z najmodniejszych roślin ogrodowych, która dobrze czuje się w naszych warunkach klimatycznych. Jakie więc są zalety jedzenia borówek w ich najbardziej naturalnych postaciach?

Zdrowotne właściwości naturalnej konfitury z borówek

naturalne konfitury z borówki amerykańskiejPełne wartości odżywczych naturalne konfitury z borówki amerykańskiej, to doskonały dodatek do słodkich potraw podawanych latem. Jest to okres największej popularności tych owoców, które w ciepłe dni można kupić w każdym sklepie. Kupując konfitury warto jednak zwrócić uwagę na to, aby były jak najbardziej naturalne, bez dodatku chemii czy konserwantów. W tej postaci borówki mają w sobie równie wiele zdrowotnych właściwości. Najszerzej znaną zaletą jedzenia borówek jest ich regulacja trawienia i znoszenie wzdęć brzucha. Wspomagają czynności trawienne, minimalizując ryzyko infekcji dróg moczowych i chorób nerek. Wspomagają też spalanie tłuszczu, dzięki czemu świetnie sprawdzają się jako dodatek do koktajli czy lekkich śniadań. Wielką zaletą borówek są ich właściwości antyoksydacyjne. Są bogate w witaminy C, A i E, jednocześnie są źródłem potasu i błonnika. Witaminy obecne w borówkach odgrywają kluczową rolę w produkcji kolagenu w skórze, co niezwykle pomaga w zachowaniu młodo wyglądającej skóry przez długi czas. Regularne spożywanie borówek w różnych postaciach wpływa zdrowotnie na pamięć oraz na wzrok. Są również pełne kwasu foliowego oraz egalowego, które chronią przed nowotworami przewodu pokarmowego oraz macicy. Naturalna konfitura z borówek jest więc wypełniona po brzegi dobrodziejstwami natury, które dobrze wpłyną na zdrowie, samopoczucie i wygląd skóry. W naturalnej konfiturze z borówki nie ma żadnych konserwantów ani szkodliwej chemii. Jedynie owoce borówek, nieco cukru, aby zniwelować ich kwaśny smak oraz masa witamin.

Jednym z najpopularniejszych letnich owoców jest borówka. Naturalne konfitury z niej zrobione mają mnóstwo właściwości zdrowotnych, które przydadzą się każdemu. Są odpowiednie zarówno dla kobiet w ciąży, osób z problemami z trawieniem, ze wzrokiem lub pamięcią. Tyle zdrowia jest zamknięte w tak niewielkich owocach, które mogą być dodatkiem do najsmaczniejszych wypieków, deserów lodowych czy zdrowych śniadań, jak owsianki lub naleśniki.

Jakie właściwości zdrowotne posiada konfitura z borówki?
Przewiń na górę