Jednym z najskuteczniejszych sposobów filtrowania wody jest system odwróconej osmozy. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że producenci wody butelkowanej stosują tę metodę do uzdatniana wody. System odwróconej osmozy nazywany jest również filtrem molekularnym.
Proces odwróconej osmozy
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że filtry osmotyczne wykorzystywane były najpierw przez wojsko w celu uzyskania czystej wody zdatnej do picia w warunkach polowych. Do ogólnego użytku filtry osmotyczne dopuszczone zostały dwie dekady temu. Jednak mało kto z nas wie, w jaki sposób działa system odwróconej osmozy. Zatem na czym to wszystko polega? Jak działa odwrócona osmoza? Jednym z najważniejszych elementów systemu odwróconej osmozy jest półprzepuszczalna membrana osmotyczna, która ma za zadanie oczyścić wodę z zanieczyszczeń, grzybów, wirusów, bakterii oraz na przykład pierwiastków radioaktywnych. Membrana przepuszcza jedynie czyste cząsteczki wody, zatrzymując przy tym szkodliwe dla zdrowia człowieka zanieczyszczenia, które mają zbyt duży rozmiar. Filtry umożliwiają usunięcie z wody cząsteczek wielkości nawet pojedynczych jonów. Aby system poprawnie działał należy użyć odpowiedniej siły, która wypycha wodę przez membranę. W systemie domowym wystarczające jest ciśnienie wody w kranie, aby proces filtracji przebiegał prawidłowo. Odwrócona osmoza nie jest bardzo skompilowanym procesem. Dostępne na rynku tradycyjne filtry oczyszczają wodę, ale nie tak skutecznie jak filtry osmotyczne. Standardowe filtry zatrzymują zanieczyszczenia o rozmiarze do 1 mikrona. Wielkość taką mają pyłki, zawiesiny oraz drobne osady. Membrana osmotyczna zatrzymuje zanieczyszczenia o rozmiarach 0,0005 mikrona oddzielając od wody praktycznie wszystkie zanieczyszczenia. Membrana posiada tak małe otwory, że zmieścić się w niej może jedynie oczyszczona woda. Odwrócona osmoza w pełni sprawdzi się w gospodarstwach domowych, jednak należy mieć świadomość, że woda taka jest oczyszczana również z minerałów, więc konieczna jest wtórna mineralizacja do celów spożywczych. Na rynku dostępne są specjalistyczne mineralizatory.
Na rynku istnieje wiele technologii, które mają za zadanie uzdatniać wodę. Jednak to właśnie system odwróconej osmozy jest najdokładniejszy i gwarantuje wysoką jakość wody. Filtry osmotyczne wykorzystywane są również przy procesie produkcji win w wielu winnicach na całym świecie. Membrany osmotyczne oczyszczają wino z kwasu octowego i grzybów. Osmozę wykorzystuje się również przy produkcji wody źródlanej.