Olej z lnianki – zastosowanie

Olej rydzowy właściwości lecznicze zawdzięcza dużej zawartości kwasów nienasyconych oraz niewielkiej zawartości kwasów nasyconych. Ma też zastosowanie w kosmetyce dzięki witaminie E i przeciwutleniaczom. Olej rydzowy w kuchni używany jest na zimno, m.in. do sałatek. Olej rydzowy tłoczony jest na zimno z nasion rośliny o nazwie lnianka (lub inaczej lnicznik siewny czy rydz). Jest on bogatym źródłem kwasów wielonienasyconych i jednonienasyconych.

Jakie właściwości znajdziemy w oleju?

naturalny olej rydzowy - włosyNienasycone kwasy tłuszczowe stanowią około 90 procent tłuszczów w oleju rydzowym z lnianki, a nasycone kwasy tłuszczowe – około 7 procent. Olej rydzowy zawiera powyżej 50 procent wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6 (kwasu alfa-linolenowego i kwasu linolowego) i około 35 procent jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasu oleinowego, ikozenowego i erukowego). Olej rydzowy można stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E pozytywnie wpływa na obniżenie tzw. złego cholesterolu, zapobieganie chorobom układu krążenia, ochronę wątroby, trzustki, jelit oraz nerek, utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, łagodzenie dolegliwości wywołanych przez choroby reumatyczne, łagodzenie objawów alergii. Stosowany wewnętrznie olej rydzowy usprawnia pracę mózgu i całego układu nerwowego, a także poprawia pamięć i koncentrację. Może też dobrze wpływać na wzrok. Zalecana dawka to 1 łyżeczka dziennie na czczo. Olej rydzowy w kosmetyce jest składnikiem niektórych mydeł, ale może być stosowany indywidualnie w formie czystej. Dzięki zawartości witaminy E oraz antyoksydantów ma właściwości odmładzające i opóźniające procesy starzenia, wygładza skórę, nadaje jej blasku i uzupełnia barierę lipidową. Stosując naturalny olej rydzowy – włosy mogą wyglądać lepiej. Można nakładać go tak, jak olej lniany. Nie jest to jednak metoda dla każdego – lepiej nie olejować włosów, jeśli występuje problem łupieżu lub wrażliwej skóry głowy. Olej nakłada się zwykle na końcówki lub od połowy włosów, należy unikać aplikowania go na skalp, ponieważ może powodować podrażnienia.

Olej rydzowy najlepiej używać wyłącznie na zimno, ponieważ podgrzany traci swoje prozdrowotne właściwości. Nie nadaje się więc do smażenia ani pieczenia, podobnie jak olej lniany, również uważany za bardzo zdrowy i stosowany zarówno do picia w celach zdrowotnych, w pielęgnacji ciała i włosów oraz w kuchni. Olej rydzowy z lnianki kosztuje od około 10 do 14 złotych za butelkę o pojemności 250 mililitrów. Można kupić go w sklepach ze zdrową żywnością, w miejscach oferujących wyroby tradycyjne lub online.

Olej z lnianki – zastosowanie
Przewiń na górę