Trudno jest sobie wyobrazić kuchnię bez przypraw. Aromatyczne, pachnące, różnokolorowe, przywodzące na myśl najodleglejsze, egzotyczne zakątki świata. Nie może ich zabraknąć w żadnej kuchni. Wybierając się w podróż do Indii czy na Bliski Wschód, punktem obowiązkowym naszego planu zwiedzania powinien być miejscowy bazar, na którym z pewnością znajdziemy stoisko z przyprawami. Rozgrzane słońcem, o specyficznym zapachu i smaku – jakże innym od tych paczkowanych z naszym marketów – przyciągną każdego amatora egzotycznych smaków.
Dobre sklepy z przyprawami z całego świata
Naprawdę warto mieć w kuchni dobre przyprawy. Dotyczy to nie tylko wielbicieli kuchni z Bliskiego i Dalekiego Wschodu, której cechą charakterystyczną są właśnie intensywne w smaku i zapachu przyprawy. Kuchnia Europejska a także nasza rodzima również wykorzystują całą gamę przypraw, bez których nie może powstać dobry posiłek. Najlepsze przyprawy to te z gospodarstw ekologicznych, odpowiednio suszone i przetwarzane w sposób, który gwarantuje zachowanie wszystkich właściwości smakowych i aromatu. Jeżeli decydujemy się na przyprawy ze sklepu, warto poszukać takiego, który sprowadza przyprawy bezpośrednio od producentów. Z przyczyn oczywistych będą ona droższe niż te powszechnie dostępne, jednak będą również o wiele bardziej wydajne i nieporównywalnie lepsze jakościowo. Kupując takie przyprawy warto zainteresować się skąd są sprowadzane i czy przy ich zbiorach i przetwarzaniu nie są stosowane praktyki wykorzystujące pracę dzieci lub substancję sztucznie utrwalające na dłużej właściwości zapachowe i smakowe przypraw. Warto zaopatrywać się w tego rodzaju produkty w sklepach gwarantujących jakość i odpowiednie standardy. Należy też zawsze pamiętać, że jakość naszych przypraw będzie w dużym stopniu zależała od sposobu przechowywania ich w naszych domach. Szczelnie zamknięte opakowania, niewystawiania na działanie wilgoci, promieni słonecznych oraz wysokich i niskich temperatur pozwoli utrzymać na długo ich właściwości smakowe i aromat.
Jeżeli decydujemy się na przywiezienie przypraw z naszych wypraw w różne zakątki świata, trzeba się upewnić, że właściwie je zabezpieczamy na czas podróży. Najlepiej zapytać o to sprzedawcę, który z pewnością poinformuje nas jak najbezpieczniej zapakować, żeby nie straciły swoich właściwości a równocześnie nie wydzielały intensywnego zapachu, który może być uciążliwy w czasie podróży, szczególnie tych samochodowych. Warto zadbać, żeby opakowania były wodoszczelne i odporne na uszkodzenia.